Dječja knjižnica Marina Držića – “Nađi svoj trag”


Kroz 6 tematskih radionica u koje je uključen pas pomagač kao motivator i prijatelj djece, djeca su imala priliku učiti o psima, komunikaciji, ali i o sebi kroz najprirodniji način, a to je igra. Uključeno je 78 djece iz opće populacije, iz obitelji u sustavu socijalne skrbi i djece s teškoćama u razvoju. Tim su pristupom postignuti odlični rezultati, a učinak na djecu zapazili su i sami odgajatelji, učitelji i druge odrasle osobe koje su sudjelovale na radionicama.

Djeca s teškoćama su imala priliku hodati uz psa (vježbati grubu motoriku), davati psu poslastice (vježbati finu motoriku), davati psu verbalne signale (vježbati govor), ali i samo druženje sa psom imalo je veliki utjecaj na razvoj samopouzdanja, osvještavanje osjetila, razvoju tolerancije i komunikacije. Kako su sva djeca bila u pratnji odraslih osoba, podignuta  je svijest o pozitivnim učincima pasa pomagača među učiteljima i stručnim suradnicima.

Prostor knjižnice je bogatiji za specijaliziranu opremu koja se može koristiti u svim drugim aktivnostima, pa time i prilagođeniji svim korisnicima. Uspostavljanjem novih kontakata i suradnje između knjižnice i organizacija u lokalnoj zajednici podigao se opći interes za buduća sudjelovanja u aktivnostima knjižnice.

Nositelj projekta: Knjižnice grada Zagreba – Dječja knjižnica Marina Držića (www.kgz.hr)

Naziv projekta: “Nađi svoj trag”

Voditelj/ica projekta: Lidija Šarac

Trajanje projekta i odobreni iznos: 1. veljače – 30. travnja 2015., 12.140,00 kn