Zeleni klik! – “LIST po LIST – kompost”


Ciljevi ove građanske akcije bili su educirati građane o metodama jednostavnog kućnog kompostiranja, educirati djecu i odgojitelje s metodom kompostiranja koje mogu primijeniti u svojim školskim i vrtićkim sredinama te približiti sugrađanima metodu jednostavnog kompostiranja na vrtu. Vrtlari gradskog vrta Stenjevec educirani su kako prevencijom spriječiti gomilanje biološkog vrtnog otpada te upućeni u efikasnije metode zbrinjavanja biološkog otpada na prostoru gradskoga vrta.

Kroz radionicu “Zašto je važno da kompostiram i ja” osnovnoškolci su upoznati sa osnovama kompostiranja, čemu zapravo služi kompost i zbog čega je važno da se već u samom kućanstvu započinje razvrstavanje otpada. Na radionici “Kompostiranje na vrtu” vrtlari gradskog vrta Stenjevec educirani su o prevenciji gomilanja biološkog vrtnog otpada, kao i efikasnijim metodama održivog zbrinjavanja već postojećeg biološkog otpada na prostoru gradskoga vrta.

Na radionici “Kompostiranje – kućica za gliste” vrtićka grupa je imala priliku naučiti na koji se način odvija kompostiranje u prirodi. U tu svrhu izradili su kućicu za kišne gliste koja im omogućuje da uz pomoć glista promatraju proces razgradnje biomaterijala u prirodi, a to je proces stvaranja tla. Ujedno su im gliste ostale kao ‘kućni ljubimci’ koje trebaju hraniti i omogućavati im optimalne uvjete za život što u djeci potiče osjećaj odgovornosti i služi kao podsjetnik za promišljanje o životu u prirodi i načinu na koji funkcionira.

Na radionici “Kućno kompostiranje”, održanoj za vrtlare gradskog vrta Stenjevec i šire građanstvo, sudionici su mogli naučiti o praktičnoj metodi kompostiranja u kanti kod kuće. Kućnim kompostiranjem smanjuje se količina biootpada koji inače završava na odlagalištima, a ujedno se stvara vrijedan resurs koji obogaćuje tlo. Svi polaznici radionice izradili su starter za svoj budući kompost u kanti, koju su ponijeli kući. Sudionici radionica dobili su tiskane materijale (brošuru o kompostiranju) koji sadržavaju osnovne principe koji su bili predstavljeni na radionicama.

Idejno je osmišljen i postavljen drveni pano s edukativnom pločom o osnovama i metodama kompostiranja čime je prostor gradskog vrta Stenjevec obogaćen novim informativnim sadržajem koji je postao trajna vrijednost vrta. Tijekom radionica svi su sudionici osvijestili važnost i mogućnost da svaki pojedinac doprinese globalnom smanjenju otpada, da se na otpad gleda kao na vrijedan resurs i time sačuva okoliš od nepotebnog uništavanja. Ovom se akcijom pokrenuo dijalog o kompostiranju koji do tada na vrtu nije postojao. Pojedini vrtlari su se upoznali i povezali na radionicama te će nastaviti primjenjivati naučeno, razmjenjivati iskustva i međusobno si pomagati.

Nositelj projekta: Zeleni klik! - Digitalni putovi prema održivom življenju (Facebook: Zeleni klik)

Naziv projekta: “LIST po LIST – kompost”

Voditelj/ica projekta: Daša Filipčić

Trajanje projekta i odobreni iznos: 1. travnja – 30. lipnja 2015., 12.900,00 kn