Udruga Vestigium – “Cvjetnjak Vrbana”


Ovom je građanskom akcijom revitaliziran neiskorišteni kvartovski potencijal, na način da je zapušteni gradski trg postao tržnica, a zapuštena zelena površina knjižnica i prostor za provođenje i izvođenje edukativnih i kreativnih aktivnosti. Kroz sve aktivnosti ove akcije kod građana je poticana kultura življenja kroz brigu i uljepšavanje prostora koji nas okružuje. Također je ojačan ljudski potencijal i povećana je društvena odgovornost za prostor u kojem živimo i za ljude s kojima dijelimo taj prostor. U akciji je sudjelovalo 80-ak volontera što je doprinijelo jačanju međuljudskih odnosa kroz druženje i volonterski doprinos građana.

Građanima su kroz akciju pružene nove socijalne usluge (kroz besplatne ekokreativne radionice, predavanja i predstavljanje lokalnih udruga). Kako u kvartu ne postoji knjižnica, kroz Knjižnicu pod krošnjama promicana je kultura čitanja i slobodna razmjena knjiga čime je indirektno pridoneseno i očuvanju šuma, kroz poticanje na korištenje postojećih resursa.

Kroz aktivnost Eko plac na otvorenom promovirani su mali ekološki poljoprivredni proizvođači te su građani educirani o važnosti konzumiranja ekonamirnica. Podjelom više od 200 obroka od eko namirnica građani su potaknuti na zdravu prehranu i zdrave prehrambene navike uz promicanje važnosti zajedničkog obiteljskog obroka. Kroz aktivnost Mali VRT, u koji su se uključili i Zagrebački i slovenski skauti, građani su educirani o važnosti uzgoja vlastitog eko voća i povrća te unaprijeđenja fizičkog i mentalnog zdravlja kroz vrtlarenje ili zelenu terapiju.

Kako u kvartu ne postoji mjesto za druženje i zajedničke aktivnosti, udruga Vestigium je kroz radionice, predavanja i ulične performanse potaknula razvoj filantropije tj. čovjekoljublja kroz poticanje ljudi na zajedničko druženje, stvaranje, biranje, rad i veselje, smanjenje ovisnosti o modernim tehnologijama, poticanje na korištenje odbačenih stvari umjesto nove pretjerane potrošnje, podizanje svijesti i motivacije o važnosti kvalitetnog, kreativnog i zdravog provođenja slobodnog vremena (bez obzira na materijalne okolnosti).

Pozitivne promjene u društvu i dalje traju, jer se građani okupljaju na trgiću, brinu za posađeno cvijeće i povrće, te dovode prijatelje kako bi im pokazali dio koji su sami uredili, obojali. U akciji je sudjelovalo preko 1000 građana koji su zajedno oživjeli i uredili zapušten gradski trg, koji je dobio novu namjenu. Od zapuštene lokacije postao je gradska atrakcija i prva eko tržnica u Gradu Zagrebu.

Nositelj projekta: Udruga Vestigium (Facebook: Udruga Vestigium)

Naziv projekta: “Cvjetnjak Vrbana”

Voditelj/ica projekta: Irena Borovina

Trajanje projekta i odobreni iznos: 1. siječnja – 12. travnja 2015., 13.000,00 kn